onsdag 28. april 2010

Kulturmøter

Møte mellom ulike kulturer er aktuelt i vårt flerkulturelle Norge. På biblioteket har vi stilt ut noen romaner, filmer og fagbøker som belyser temaet. Kom og les!

onsdag 7. april 2010

En kul, gul bok!

I påsken leste jeg en gul bok (kanskje litt inspirert av skolebibliotekaren på Sandvika vgs, som laget påskeutstilling med bare gule bøker - morsomt!) :

Håndbok for André av Yngve Sæther.

Se på det fine omslaget! For oss som er glad i Super 8-filmer gir det umiddelbart godfølelsen. Det har samme farger og "visuell profil" som konvolutten du sender (og mottar) Super 8-filmen i når den skal fremkalles.

Men det er jo ikke bare omslaget som gjør boka lesverdig. Historien om André sin begivenhetsrike sommerferie, mens søsteren svever mellom liv og død i koma, "onkel" Alex skal pusse opp loftet, han blir kjent med den nye jenta i klassen, Pia, og familiehemmeligheter avsløres, er spennende, morsom og lettlest. Men det er likevel "filmen" som gjør at jeg liker boka så godt. Samtidig som historien om André fortelles, lærer vi masse om film; både filmhistorie og praktisk filmarbeid. Pia og André finner et gammelt Super 8-kamera på loftet, og Alex forteller og forklarer og hjelper dem til å lage egne filmer. Boka blir nærmest en lærebok i film. Så er du interessert i film er dette boka for deg. OG - forfatteren har puttet inn bilder mellom hvert kapittel; illustrasjoner som man må bruke litt tid på og som får tankene på gli. Veldig fint grep, som jeg kjenner igjen fra en helt annen, fantastisk bok - "Vellykket nedfrysing av herr Moro", redigert av en svensk filmskaper som heter Roy Andersson, men den får vi komme tilbake til...