onsdag 1. februar 2012

Sookie Stackhouse venter på deg

Fenomenet True Blood bruser gjennom landet og vampyrer, hamskiftere og overnaturlige vesner er populære som aldri før. Hvorfor har denne serien slått så sterkt igjennom? Serien flytter grenser for hva vi mennesker syntes er behaglig, samtidig som den spiller på sex. Pene skuespillere og HBO sin usjenanse for bar hud er noen av ingrediensene for bak dette finer du nemlig heltinnen Sookie Stackhouse.




Sookie har fortellerstemmen i bøkene og vi blir kjent med henne og hennes noe uvanlige evner. Hun er en kvinne i midten av 20 årene, blond og har en vakker og i følge henne selv litt frodig kropp. Hun har de vanlige usikkerhetene som unge kvinner har i forbindelse med utseende, men uten grunn, dama er slående vakker. Hun har hatt en tøff oppvekst og har aldri passet inne. Sookie kan høre hva andre mennesker tenker og dette skaper problemer for henne i hverdagen. Hun kan ikke skru av radiosurret av tanker som hun kaller det og dermed er ikke lette å ta i mot bestillinger på den lokale puben Merlott i sørstatsbyen Bon Temps. Hun har et rykte på seg for å være gal.


Hele sookie sitt liv blir snudd på hode når hun treffer vampyren Bill. Vampyrer er en lovlig del av det amerikanske folket siden de nå kan livnære seg på syntetisk blod. Kan er et viktig ord. Sookie sammenligner det med at noen kan leve på slankeshakere resten av sitt liv, men de alltid vil ha lyst på noen skikkelige middagsretter innimellom. Bill på sin side prøver å integrere seg som en vanlig innbygger i Bon Temps. Sookie redder Bills liv og Bill redder Sookies liv. Kjærlighetshistorien som utvikler seg mellom disse to personene er en stor del av første boken.


Bøkene i seg selv er på grensen til krim, det er mysterier. Noen blir drept, bortført, skutt eller noe annet ulumsk er på gang. Dermed er Sookie på sporet, som oftest uten at hun vil det selv. Hun bruker sine telepatiske krefter for å nøste opp i alt fra mord til overnaturlige ritualer som tar overhånd. Så hvorfor det dette så fengende?


Bøkene har en kjapp og morsom replikkveksling. Det er hverdagslig, men til tider stikker det dypere. Bøkene har et hav av spennende personligheter være de mennesker, vampyrer, hamskiftere, varulver eller hekser. I midten av dette finner vi den fødte heltinne.

Sookie har en god moral, men har et realt temperament og kan sine banneord. Hun har en jobb hun trives i, men som ikke betaler all verden. Hun sliter stadig med regninger og hverdagslige problemer. Hun låner bøker på biblioteket og er vellest, men ikke utdannet og hun er i første bok fortsatt jomfru. Hun sloss med nebb og klør for de hun elsker og hun står for det hun mener.
Charlaine Harris har med Sookie truffet gull!

Dette er underholdne.
Det er morsomt.
Det er vanedannende!
Best av alt. Det har hittil kommet ut 11 bøker og neste bok kommer i mai.
Jeg anbefaler å lese bøkene på engelske, men de er også oversatt til norsk.
Lån, kryp opp i sofaen og gjør deg klar til å blir forført!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar